Jól vágó késekkel könnyebb, élvezetesebb és jobban halad a munka. Használat közben természetesen a legjobb szerszám is kopik, és az otthoni élezéstől módosulhat az élszög. Évente 1-2 alkalommal érdemes szakemberre bízni késeink rendbetételét megélezését. Amit otthon nehéz megoldani, mi korszerű gépekkel élezünk majd polirozzuk a késeket. Könnyebb a késeket tisztán tartani és dolgozni velük .
Ne feledjük más él szükséges a húsok , sajtok , kenyérfélék , zöldségek vágásához . Ezt érdemes az élezővel előre megbeszélni , és az élt ennek megfelelően alakítjuk ki .Pl : a húsvágó kés éle kipolírozott teljesen sima ami nehezen vágja pl a paprikát paradicsomot . Zöldség késeknél polírozás után az élt kicsit megirdaljuk és máris „harap „ a zöldségekben .
Azt sem feledjük el , hogy a késekkel húzó mozgást kell végezni vágás közben nem nyomni a vágandó anyagban .
A legnagyobb hiba, hogy késeinket általában egy fiókban egymás hegyén hátán ömlesztve tároljuk, ahol az élek állandóan más acél felületekkel érintkezhetnek ami csorbuláshoz vezet. Vagy mágneses akasztó vagy fa tároló a javasolt.
Ne vágjunk konyha késeinkkel fém, porcelán felületeken. Erre ott vannak az étkezőkészlet kései. Csak fa vagy műanyag alátéten daraboljunk..
Ne próbáljunk csontot vágni vékonyra élezett szeletelő késeinkkel. Erre használjuk a tompábbra élezett kést vagy bárdot.
Egy hasznos tipp jó tanács .
Zöldség , hámozó késeknél érdemes az újonnan kialakított polírozott élt fenőkövön vagy fenőacélon átfenni , kicsipkézni. Paradicsomot , paprikát stb könyebben tudunk vele vágni szeletelni , dolgozni .